5 причини защо е важно да прощаваме

От авторите
Социални трансформации
прошка
Фев. 25, 2022
“Да сгрешиш е човешко, да простиш Божествено.”

Можеш ли да простиш на някого, който те е наранил толкова дълбоко, все едно е нанесъл дълбока рана в твоето физическо тяло, в сърцето, ума и душата ти? Ако е така, под каква форма ще е прошката? И означава ли да простиш, да забравиш? Как можеш да продължиш напред след тази обида и тъга?

Сигурна съм, че поне веднъж сте били в подобна ситуация, в която някой, за когото доста ви е пукало, ви е причинявал болка, гняв и тъга заради сериозно нарушение на вашата връзка. Това може да се е случило поради случайно недоразумение или предателство. Когато някой е постъпил грешно спрямо вас, можете ли да го преглътнете и да продължите тази връзка? Или пък вредата е необратима? Какво, ако не можете просто да избягате от нея, защото е твърде лична, твърде интимна – например родител, брат или сестра, съпруг или съпруга, или някой много близък ваш приятел.

Какво показва опита от разговора с хора, преминали през подобни ситуации и също от своя собствен опит. Какви са последиците за нас, когато не можем или не искаме да простим? Какво се случва с човек, когато раната расте и загноява? С изненада научих (а може би не трябваше да е така) за развитието на това, да си стоиш наранен, като начин на съществуване. С други думи, заживявате с вашата рана като нов начин на живот. Как изобщо се справяте с това и го преодолявате? Има толкова много въпроси и проблеми.

Чисто мое мнение е, че намирането на прошка е нещо съществено, което трябва да направите за вашето собствено благополучие и за вашето благосъстояние и здрав разум за в бъдеще. Ето пет причини, които доказват, че способността да простите ви освобождава да продължите напред в живота си.

Когато простиш на някого, ти прощаваш на себе си. Това може да звучи като хубава, малка закачлива фраза, но е истина. Да изпитваш злоба към някого, който те е наранил, не е само за това, което те са направили с теб. Става дума за това, което си позволил да ти се случи. Понякога не можете да помогнете на това, което ви се случва във връзка, защото просто продължавате да правите това, което правите постоянно. Невинаги знаете кога някой ви е ядосан, недоволен е от вас, ревнува ви – освен ако не ви каже. И често този 'някой' не го прави, докато не настъпи точката на пречупване, много често дори предателство, и тогава всичко излиза наяве.

Да простиш на себе си означава да приемеш, че не си знаел, не си разбирал, не си действал по начин, който би могъл да доведе до късо съединение в конфликта. Когато си простите, вие позволявате обидата и нараняването да бъдат заменени от изцеление. Предприемате действие, което ще коригира вашия живот и благополучие.

Прощаването ви извежда от режима на жертва. Прошката разрушава връзките, които ви обвързват по негативен начин с друг човек. Можеш да простиш, без да забравяш. Случи се това, което ти се случи. Това не може да се отрече. И не трябва да се опитвате да се преструвате, че всичко е нормално. Не е така. Може да простите на някого и да решите никога да не го видите отново. Това е вашият избор, след като всичко е казано и направено. Въпросът е дали някога ще можете да се доверите отново на този човек или това стечение на обстоятелствата.

Прошката ви освобождава. Това ви позволява да върнете силата си обратно. Енергията и емоцията, които сте вложили толкова дълбоко в определен човек/ситуация, сега са свободни да бъдат преместени към някого/нещо, което е положително за вашето израстване и емоционално, психологическо и физическо здраве. Вече не сте приковани към същество, което изсмуква енергията ви и отнема от вашия живот! А освобождаването на себе си може да ви позволи да видите този човек/ситуация в съвсем различна светлина. Вместо да се фокусирате върху всички негативи, опрощаването може да ви позволи да си спомните всички положителни неща, които някога са били и вероятно все още са там.

Прошката помага на вашето здраве. Отрицателните емоции ограбват енергията ви и оказват влияние върху тялото, ума и духа ви. Гневът, тревожността, депресията и ненужният стрес генерират отрицателно влияние върху тялото ви. Те могат да причинят повишено кръвно налягане, сърдечен ритъм и усещане за излизане от контрол. Интензивността може да варира от лек дискомфорт до много интензивни физически реакции. Това, че някой, на когото държите, е в противоречие с вас е най-малкото много неудобно. Повечето от нас могат да се свържат с чувството на облекчение, когато тежестта бъде вдигната от раменете ни. Въздъхваме с облекчение.

Прошката ви помага да продължите напред по своя духовен път. Прошката насърчава състраданието. Показва, че вие сте в състояние да се отнасяте към другите като част от цялостния човешкия опит. Желаете и чувствате за другите това, което бихте искали и за себе си. Емоционално и психологически необременени, можете да започнете да оставяте миналото зад себе си. Прошката е акт на доброта и добрина. Тя е път към постигането на мир.
 

Още материали по темата може да откриете ТУК: https://powerofted.com/what-blocks-your-forgiveness/