С аромат на емоционално здраве

Анахид Гълъбова
Професионални трансформации
dihana
Апр. 01, 2022
Любовта към ароматите, козметиката и красотата във всичките ѝ форми винаги съм носела в себе си, но преди около 10 години имах тежко акне, което не се поддаваше на терапия с класически методи, виках неволята години наред и накрая реших да сложа край на порочния кръг, в който бях попаднала. Така се роди и идеята за първото ми дете – био козметичната линия Dihana... а няколко години по-късно последваха и сертификационните ми обучения за ароматерапевт – отново подтикната от здравословен проблем, този път с чести боледувания на голямата ми дъщеря. Години наред разчитах на билките и маслата да поддържам физическото си тяло, но животът е един красив кръговрат, който ме постави на сериозен кръстопът.

Там, където алопатията не можа да ни даде отговори, аз започнах да търся. Търсенето ме отведе до различни техники и методи, но всичко водеше към емоционалното и духовното ни тяло. Започнах да навлизам в дебрите на психо-суматиката и разпознаването на хората като триединство от дух-душа-тяло. Само когато осъзнаем тази неразривна връзка, вгледаме се навътре и потърсим причините в емоционалното ни състояние, само тогава можем да излекуваме себе си от вътре навън. Ароматерапията, като холистична наука, ми даде отговорите. Това е натурален метод, в който се използват концентрирани билки под формата на етерични масла - с мощното си, но същевременно деликатно действие те работят първо върху емоционалното ни тяло и чак след това на физическото. Само така мога да заявя, че не "замитаме" проблема под килима, а търсим неговия корен и го решаваме.

Взимайки решението да използвам ароматерапията за мен и моето семейство, поех по нов път на осъзнати решения и поемане на отговорност за нашето психическо и физическо състояние. И така, 10 години по-късно, след много безсънни нощи, курсове и четене на вагони с книги и учебници, мога да заявя, че животът ми е много по-спокоен и пълноценен. Знанията и увереността, че мога да помагам на най-близките ми, които ми дадоха тези бутилки с безценна течност е неоспорима. Терапията с масла е общодостъпна, стига да имате желание да тръгнете по нов път.

И моята приказка започна с любимото "Имало едно време..." и завършва с "...заживели щастливо", но между тези две изречения има много години опит и ситуации за разказване.

Накратко, за да стига дотук ми трябваха много безсънни нощи на търсене, четене и учене, приемане, а понякога и опит-грешка. Всичко започна с чести боледувания на голямата ми дъщеря. Още от родилния дом ни изписаха с антибиотици, възпаление в организма, което не може да се определи къде е - секцио родените деца в България често се сдобиват с тези "бонуси" още в родилния дом – адаптирано мляко, далеч от мама дълги часове, трудно започване на кърмене, непредаване на полезни бактерии от родилния канал, вътреболнична инфекция, антибиотично лечение... е, и ние не бяхме изключение. Ще си кажете, "какво толкова, един антибиотик" - да, ама не е толкова просто.

Слава Богу, имам железни нерви и упоритост и след 6 дни успях да започна да кърмя, но тук започна омагьосаният кръг за нас – не казвам, че всяка история е такава, просто споделям моята. Последваха 4 трудни години: първо дете, постоянно ходене по болници, болести, бронхити, ларингити, антибиотици, кортикостероиди, спешни центрове, невъзможност за тръгване на детска градина, изнервено дете, уморени и отчаяни родители... припознахте ли се вече? Бях се превърнала в онези истерични майки, които бягат в паника от площадката в слънчев ден, само ако чуят друго дете да киха, защото моето е с етикет "болнава" и 2-3 седмици лечение на ужасяваща кашлица и стотици левове не ни мърдат при всяко следващо заболяване.

Трябваше да изляза от това клише, трябваше да "бръкна" по-надълбоко – очевидно светилата в столичната медицина като алерголоци и пулмолози не вършеха работа. Те лекуват симтоми, по-скоро ги прикриват и потискат, не търсят корена на проблема. През това време детето ми действително не беше добре, но не беше и това, което го изкарваха. Майчиното ми сърце го знаеше още тогава.

Тук е мястото да отбележа, че произвлизам от семейство на трима видни столични лекари, с дълбоко уважение към класическата медицина, която спасява животи, но просто в нашия случай това не вършеше работа и трябваше да намеря изход. И както става в приказките, така и в моята, попаднах на познат, който активно използва етерични масла и ароматерапия в ежедневието си и в професионалната си практика; заговорихме се, защото тогава всички знаеха за моето боледуващо дете, поразрових се в стари учебници и си повярвах... Трябваше да опитам, повече не исках да живея така. Имах огромното доверие и подкрепа на съпруга ми, който беше и е плътно с мен в обученията и в терапията, използва наравно с мен ароматите. Така постепенно започнахме да терапевтираме цялото си четиричленно семейство - да, през това време се появи още едно бебе! Започнахме да живеем спокойно и осъзнато. Не мога да кажа, че нямаме проблеми, че не се разболяваме, че не страдаме от нищо, но мога да кажа, че имаме сигурен, щадящ и ефективен метод за справяне с физическите и емоционални неразположения, пред които ни поставя Живота.

Насреща съм да споделя дългогодишния си опит като терапевт, майка и жена с всеки! Растенията могат да помогнат както на физическо, така и на емоционално ниво. Правилно подбрани, според индивидуалните нужди на всекиго, те обусляват както профилактичните процеси, така и лечебните.

Ефектът от Ароматерапията в помощ на емоционаното ни състояние е дълбоко проучена и доказана, а според мен, в някои случаи даже единствената опция, тъй като има редица състояния, за които класическата медицина няма решение, а ароматерапията - да. Тъй като няма страничните ефекти от медикаментите, не предизвиква сънливост, зависимост и има почти мигновенно действие. Това е така, защото етеричните молекули се свързват с център в мозъка, който е отговорен за спомените, емоциите, чувствата. Ще ви дам лесен пример, с който ще ме разберете – когато усетите стар познат парфюм, например на стар познат, на място, на което него го няма в момента, в съзнанието ви веднага изскачат ярки картини и спомени от този човек; емоциите, които ви е донесъл, мястото на което сте били и т.н. Химичните компоненти в етеричните масла проникват в кръвния поток за няколко секунди и се разпространяват бързо в целия организъм. Само с няколко вдишвания на успокояващ нервната система аромат,ще усетите благотворното му въздействие за секунди. Предизвиквам ви да опитате!

В тази статия ще ви споделя още принципа и механизма на въздействие - как ароматите въздействат на нашите емоции, а скоро ще поговорим и за физическото има проявление.
Всички ние имаме в себе си заключени чувства на болка и нараняване, които е нужно да достигнат до повърхността, за да се трансформират и излекуват.

Етеричните масла подпомагат оздравяването в пет стадия. Във всеки от тях ни дават сила и ни подготвят за следващия. Например, след като си възвърнем физическата сила, можем да пристъпим към емоционалния свят. В този наръчник преминаваме накратко през петте стадия, но основният фокус пада върху втория: емоционалния стадий.

ПЕТТЕ СТАДИЯ НА ОЗДРАВЯВАНЕ
1. Етеричните масла помагат за оздравяването на физическото тяло
2. Етеричните масла помагат за оздравяване на сърцето
3. Етеричните масла помагат да пуснем ограничаващите вярвания
4. Етеричните масла засилват духовната осъзнатост и свързаност
5. Етеричните масла ни вдъхновяват да следваме целта на живота си.

ПЪРВИ СТАДИЙ: ОЗДРАВЯВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКОТО ТЯЛО
Етеричните масла са мощни лечители на физическо ниво. Счита се, че някои масла са 40-60 пъти по-силни от билките. Те помагат на тялото да се бори с вредните микроорганизми, да пречиства органите, жлезите и различните си системи, да балансира телесните си функции и да повдига енергийната си вибрация.

ВТОРИ СТАДИИ: ОЗДРАВЯВАНЕ НА СЪРЦЕТО
С укрепване на физическото здраве маслата ни снабдяват и с енергията, от която се нуждаем, за да проникнем в сърцето и да навлезем в емоционалния свят. Етеричните масла повдигат вибрацията на физическото тяло. Когато тялото живее в по-високите енергийни полета, ниските енергии (като потисканите емоции) стават непоносими. Тялото иска да се освободи от тези чувства. Заседналите гняв, тъга, мъка, осъждане и ниско самочувствие не могат да съществуват в среда на хармония и мир, които се създават с помощта на етеричните масла.

Емоционалното оздравяване се случва при излизането на повърхността и освобождаването на емоциите. Понякога такива преживявания се приемат за влошаване на състоянието. Хората могат да се чувстват сякаш се връщат назад или че маслата не работят. Толкова сме привикнали към лекуване на симптомите, че сме научени да гледаме на лечението като на незабавно спиране на всякаква физическа и емоционална болка. А всъщност маслата си рабоят. Те работят за това цялостно да излекуват емоционалния проблем като подкрепят човека през процеса на оздравяване.

Принципи на оздравяването: пускане и получаване
Важно е да се разбере, че оздравяването е процес. Той може да се раздели на два основни принципа: пускане и получаване. Нужно е да пуснем впримчените отрицателни емоции преди да можем да получим положителни емоции. Нужно е старото да си замине, за да се освободи място за новото. Често ни се иска да пропуснем тази стъпка, но тя е ноебходима. Нужно е да сме готови да преживеем пречистване, ако истински жадуваме оздравяване. Съпротивата срещу процесът на пречистване прави излекуването по-болезнено. Нужно е да се предадем на преживяването, за да можем да продължим по лечебната пътека. Колкото повече пускаме контрола и се доверяваме, толкова по-приятно може да е оздравяването.

Етеричните масла не свършват емоционалната ни работа вместо нас
Етеричните масла помагат на човек да погледне искрено навътре в себе си. Те подпомагат създаването на подходящите условия за оздравяване, но не свършват работата вместо нас. В градинарството често срещана грешка е да се изскубват плевелите, но да се оставят корените им в почвата. Особено когато почвата е твърда и камениста. За да изкореним цялото растение може да овлажним почвата и това позволява да излезе целия бурен. По сходен начин маслата подготвят нашата емоционална почва, за да могат плевелите да излязат по-лесно. Но маслата не плевят вместо нас. Ако пренебрегнем грижата по плевенето, значи просто сме напоили проблема. От друга страна, ако комбинираме етеричните масла с емоционална работа, ще пожънем плодовете на труда си.

ТРЕТИ СТАДИЙ: ПУСКАНЕ НА ОГРАНИЧАВАЩИТЕ ВЯРВАНИЯ
За разлика от емоциите, които са кратковременни по природа, вярванията са дългосрочни и дълбоко вкоренени в подсъзнанието ни. Вярванията са матрицата дълбоко навътре в нас, която се изгражда от това как сме оценили преживяванията си. Тази рамка от вярвания е призмата, през която гледаме живота. За добро или лошо, вярванията ни относно себе си определят нашата идентичност. Това има голямо влияние върху всеки аспект на нашето поведение, мислите ни и емоционалните ни модели. Всеки от нас има положителни и отрицателни вярвания. Въпреки това, отрицателните или ограничаващи вярвания могат да доведат до това едни и същи проблеми да се повтарят отново и отново през живота ни. Повтарящите се преживявания затвърждават свъразните с тях емоционални невронни пътища.

ЧЕТВЪРТИ СТАДИЙ: ДУХОВНА ОСЪЗНАТОСТ И СВЪРЗАНОСТ
Всички същества са създадени с божествено намерение. Осъзнаването на нашата духовна природа и връзката с източника ни е основна част от оздравяването. В този стадий най-важно е осъзнаването на конкретното намерение за нас и безкрайната любов, която е на наше разположение. С тази любов лечението ни става цялостно.

ПЕТИ СТАДИЙ: СМИСЪЛА НА ЖИВОТА
След като сме преживели гореспоменатите 4 аспекта – необходими в истински цялостното оздравяване – вече сме готови напълно да актуализираме целта ни и потенциала ни. В този стадий достигаме до яснотата и куража да последваме пътя определен за нас.

Повече за био козметичната линия Dihana Cosmetics, ще научите ОТТУК.

anahid
Анахид Гълъбова
Aнахид Гълъбова e сертифициран ароматерапевт и формулатор на био продукти от 2012г. Любовта й към ароматите, козметиката и красотата във всичките й форми винаги е носила със себе си, но преди около 10 години серия от здравословни проблеми, които не се поддават на терапия с класически методи стават причина за появата на идеята й за био козметичната линия Dihana. Прочетете повече в историята на Анахид за Women-Inspirations.