Рене Карабаш

Рене Карабаш (Ирена Иванова) живее активно между литературата, киното и театъра. Между града и селото. Между другите и себе си.

За романа си "Остайница" (2019 г.) Рене Карабаш е удостоена с престижната литературна награда "Елиас Канети", наред с две номинации за Роман на годината от Национален Фонд "13 века България" и Литературни награди "Перото". Стихосбирката ѝ "Братовчедката на Зорбас" (2020 г.) е с две номинации – за Литературни награди "Перото" и Национална награда за поезия "Иван Николов", за която престижна награда е номинирана и с първата си стихосбирка "Хълбоци и пеперуди". Рене е носител на Първа награда за белетристика от Националния литературен конкурс "Боян Пенев". Тя е сред най-превежданите български съвременни поети и писатели.

Рене е основател и преподавател по творческо писане в писателската Академия "Заешка Дупка", която събира в лекторския си състав някои от най-големите ни писатели, сценаристи и драматурзи в България.

За ролята си във филма "БЕЗБОГ" на реж. Ралица Петрова тя получава редица престижни филмови награди за най-добра актриса: "СРЕБЪРЕН ЛЕОПАРД" (Локарно), "СЪРЦЕТО НА САРАЕВО" (Сараево), "АЛУМИНИЕВ КОН" (Стокхолм), "ЗЛАТНА РОЗА" (Варна), Номинация за най-добра актриса от Българската Филмова Академия.
ирена