Промените във връзки след 50 и как да ги овладеем

От авторите
Социални трансформации
връзки50
Фев. 17, 2021
Независимо дали сте прекарали последните 30 години с партньора си, или се радвате на нова любов в живота си, никога не е излишно да "опресните" знанията и уменията си относно любовните връзки, че даже и да придобиете едно-две нови в течение на процеса. Ако нещата между вас и партньора ви се случват малко по-мудно напоследък или пък сте открили, че излизането на срещи не се случва точно както преди, ви предлагаме да се възползвате от съветите на Living Better 50, изброени в редовете по-долу.

Направете нещо мило за партньора си
Подаръкът изненада е жест на внимание, който във всички случаи би зарадвал партньора ви - това, разбира се, не означава, че трябва да харчите цяло състояние за разточителен сет от глезотии само за им покажете, че ви е грижа. Подаръкът може да е нещо малко и обикновено (дори е препоръчително!) като например да ги отмените в дадена задача през уикенда, за да се излежават малко по-дълго или пък дори нещо, на което са хвърлили око в супермаркета и което знаете, че обожават! За да запазите връзката си силна и здрава, просто се вслушвайте в нуждите на партньора си и се опитвайте да ги запълните. Това, естествено, важи двустранно - в противен случай, не би проработило.

Превърнете връзката си в приоритет
С възрастта много от нас оставят връзките си на автопилот. След финансовата страна на отношенията, това е втората най-често посочваната за решаваща причина при окончателните раздели. Игнорирайки партньора си и не отделяйки достатъчно време на връзката ви, демонстрирате факта, че вече нямате нужда от тях в живота си. По естествен път това може да доведе до търсене на внимание другаде от тяхна страна. За да избегнете това, прекарвайте повече време с половинката си, планирайте срещи дори или просто се уверете, че прекарвате достатъчно качествено време заедно всяка вечер, когато няма какво да ви разсейва.

Приемайте и оценявайте спътника си
Ако искате връзката ви да се запази щастлива и здрава, - и това важи за всяка възраст - трябва да се научите да приемате и оценявате партньора си. Да, отнема време да опознаете всеки един малък детайл от характера на човека до себе си, а и понякога не опира до време, защото сме хора и се променяме постоянно, израстваме, трансформираме се, "раждаме се" отново... Дори да не харесвате определени черти на характера им; някои от нещата, които казват или правят, е нужно да се научите да ги приемате и да цените мнението им - дори да е различно от вашето. Балансирана връзка, в която и двамата партньори се чувстват свободни да изразяват идеите и възгледите си, е много по-здравословна отколкото такава, в която тези неща се крият сякаш не съществуват.

Не спорете за пари
Както вече споменахме, парите са една от основните причини за раздели и разводи. Двойките, които искат да съхранят силна и здрава връзка, задължително трябва да се научат как да разговарят за пари.

Дори и финансите ви да не са в цветущо състояние, безспорно е по-добре да имате отворена дискусия за това с партньора си. Шансовете заедно да достигнете до решение на проблемите е в пъти по-голям, а и превъзмогването на този казус ще заздрави връзката ви и ще я направи по-силна.

Не спирайте да се учите
Не се заблуждавайте, че само понеже сте заедно от доста време знаете всяка малка подробност за човека до себе си. Хората се променят и както всяка променлива, не бива да спираме да ги изучаваме, да се интересуваме, да се учим. За всяка силна връзка е задължително двамата партньори да се интересуват от промените, протичащи в животите един на друг - а още по-добре би било да вземат активно участие в тези промени.
Макар че любовта и отдадеността са основата на всеки щастлив брак и връзка, любовта често се оказва недостатъчна, за да задържи двама души заедно. За да функционира една връзка правилно, върху нея трябва да се работи.

Какви грижи полагате за връзките си? Прилагали ли сте някои от гореизброените съвети? Имате ли друга рецепта за заздравяване на отношенията? Както винаги - ще се радваме да споделите с нас.

Източник: www.LivingBetter50.com
Фотография: Instagram