Нагласата, която носи неограничена воля

От авторите
Социални трансформации
willpower
Фев. 10, 2023
Всички сме изправени пред трудни дни, които изглежда са предназначени да тестват нашия самоконтрол.

Ако работите постоянно с клиенти и някои от тях са груби и взискателни, но някак успявате да запазите самообладание. Или приключвате важен проект и трябва да останете концентрирани, без да допускате вниманието ви да се изплъзне към други разсейващи фактори.

И в двата случая бихте разчитали на силата на волята си – способността да избягвате краткотрайни изкушения и да преодолеете нежеланите мисли, чувства или импулси. Някои хора изглежда имат много по-големи запаси от сила на волята от други: за тях е по-лесно да контролират емоциите си, да избягват отлагането и да се придържат към целите си, без изобщо да изглежда, че губят желязната си хватка върху поведението си.

Силата на волята обаче не е фиксирана и ограничена. И не е така, че или имате воля, или не. Нови проучвания показват, че има мощни стратегии, които можете да използвате, за да изградите по-силна воля, с огромни ползи за вашето здраве, производителност и щастие.

Много хора вярват, че силата на волята е фиксирана и ограничена. И все пак съществуват мощни стратегии, които могат да ни помогнат да го увеличим.

Всички сме изправени пред трудни дни, които изглежда са предназначени да тестват нашия самоконтрол. Ако сте на диета, може да сте прекарали последните няколко часа, устоявайки на буркана с бисквити, докато сладките изкушения тихо шепнат „изяж ме“.

Във всеки случай бихте разчитали на силата на волята си, която психолозите определят като способност да избягвате краткотрайни изкушения и да преодолеете нежелани мисли, чувства или импулси. И изглежда, че някои хора имат много по-големи запаси от него от други: за тях е по-лесно да контролират емоциите си, да избягват отлагането и да се придържат към целите си, без изобщо да изглежда, че губят желязната си хватка върху поведението си. Наистина може да познавате някои късметлии, които след тежък работен ден са решили да направят нещо продуктивно, като тренировка – докато вие се отказвате от фитнес целите си и се поддавате на изкушенията на нездравословната храна и боклука по телевизията.
Нашите запаси от самоконтрол и умствена концентрация изглежда са оформени от начина ни на мислене. Нови проучвания предлагат мощни стратегии за всеки, който иска да изгради по-силна воля – с огромни ползи за вашето здраве, успех и щастие.

Изтощеното его
Доскоро преобладаващата психологическа теория предполагаше, че силата на волята прилича на вид батерия. Може да започнете деня с пълна сила, но всеки път, когато трябва да контролирате своите мисли, чувства или поведение, вие изразходвате енергията на тази батерия. Без възможност за почивка и презареждане, тези ресурси се изчерпват опасно, което прави много по-трудно да запазите търпението и концентрацията си и да устоите на изкушението.

Изглежда, че лабораторните тестове предоставят доказателства за този процес; ако участниците бяха помолени да се противопоставят на яденето на бисквитки, оставени изкусително на масата, например, те впоследствие показаха по-малко упоритост при решаването на математически проблем, тъй като резервите им от воля бяха изчерпани.

Въз основа на термина на Фройд за частта от ума, която е отговорна за овладяването на нашите импулси, този процес е известен като „изчерпване на егото“. Хората, които имат висок самоконтрол, може първоначално да имат по-големи запаси от сила на волята, но дори те ще бъдат изтощени, когато бъдат поставени под натиск.

Джоб наскоро възпроизвежда тези резултати в други контексти. Работейки с Кришна Савани в Технологичния университет Нанянг в Сингапур, например, тя показа, че убежденията за силата на волята изглежда варират според страната. Те открили, че неограничените нагласи са по-често срещани при индийските студенти, отколкото при тези в САЩ – и че това е отразено в тестове за тяхната умствена издръжливост.

През последните години някои учени обсъждаха надеждността на лабораторните тестове за изчерпване на егото, но Джоб също показа, че волевите нагласи на хората са свързани с много резултати от реалния живот. Тя помоли студентите да попълват два пъти дневно въпросници за своите дейности през два непоследователни седмични периода. Както може да очаквате, някои дни имаха много по-високи изисквания от други, което доведе до чувство на изтощение. Повечето от участниците се възстановиха до известна степен за една нощ, но тези с неограничен начин на мислене всъщност изпитаха увеличение на производителността си на следващия ден, сякаш бяха заредени с енергия от допълнителния натиск. За пореден път изглеждаше, че тяхното убеждение, че „умствената издръжливост се подхранва“ се е превърнало в реалност.

По-нататъшни проучвания показват, че начинът на мислене на силата на волята може да предвиди нивата на отлагане на студентите в навечерието на изпитите – тези с неограничен начин на мислене, показват по-малко загуба на време – и крайните им оценки. Когато се сблъскаха с високо напрежение от своите курсове, учениците с неограничен начин на мислене също бяха по-добри.

Влиянието на мисленето за силата на волята може също да се простира до много области, като например фитнес. Навин Каушал, асистент по здравни науки в университета в Индиана, САЩ, и колегите му са показали, че те могат да повлияят на навиците за упражнения на хората; хората с неограничени вярвания относно силата на волята намират за по-лесно да съберат мотивация да тренират.

Проучване на Зоуи Франсис, професор по психология в Университета на Фрейзър Вали, откри поразително подобни резултати. Следвайки повече от 300 участници в продължение на три седмици, тя установи, че хората с неограничен начин на мислене са по-склонни да спортуват и по-малко склонни да похапват, отколкото тези с ограничено мислене. Показателно е, че разликите са особено изразени вечер, когато изискванията на дневните задачи започват да оказват влияние върху тези, които вярват, че самоконтролът може лесно да падне.

Закаляване на волята
Ако вече имате неограничено мислене относно силата на волята, тези открития може да са причина за удовлетворение. Но какво можем да направим, ако живеем с предположението, че запасите ни от самоконтрол лесно се изчерпват?

Проучванията на Джоб предполагат, че простото изучаване на тази авангардна наука – чрез кратки, достъпни текстове – може да помогне за промяна на вярванията на хората, поне в краткосрочен план. Знанието, изглежда, е сила; ако е така, просто четенето на тази статия може вече да е започнало да стимулира умствената ви издръжливост. Можете дори да я подобрите допълнително, като разкажете на другите какво сте научили от тази статия; изследването предполага, че споделянето на информация помага за консолидиране на вашата собствена промяна в начина на мислене, феномен, известен като „ефекта на казването е вярване“, като същевременно помага за разпространението на положителните нагласи сред другите. Уроците за неограничения характер на силата на волята могат да дойдат в ранна възраст. Изследователи от Станфордския университет и Университета на Пенсилвания наскоро създадоха книга с разкази, за да научат децата в предучилищна възраст на идеята, че упражняването на сила на волята може да бъде енергизиращо, а не изтощително, и че самоконтролът може да расте колкото повече го практикуваме. Децата, които са чули тази история, показаха по-голям самоконтрол в тест за „отложено удовлетворение“, в който им беше даден шанс да се откажат от малко лакомство, за да получат по-голямо лакомство по-късно, в сравнение с техните съученици, които са чули друга приказка. Една полезна стратегия за промяна на вашето мислене може да бъде това, да си спомните за време, когато сте работили върху умствено изискваща задача за чистото удоволствие от дейността. На работното място, например, работа, която изглежда за другите е трудна, но вие я намирате за удовлетворяваща. Или може би хоби – като научаване на ново произведение на пиано – което изисква интензивна концентрация, ви се струва лесно. Скорошно проучване установи, че участието в този вид припомняне естествено измества вярванията на хората към неограниченото мислене, тъй като те виждат доказателство за собствената си умствена издръжливост. За да си осигурите допълнителни доказателства, можете да започнете с малки тестове за самоконтрол, които ще доведат до желана промяна в живота ви – като избягване на леки закуски за няколко седмици, прекъсване на връзката със социалните медии, докато работите, или проявяване на по-голямо търпение с дразнещ човек. След като си доказал, че силата на волята ти може да расте, може да ти е по-лесно да устоиш и на други видове изкушения или разсейване. Не трябва да очаквате чудеса веднага. Но с постоянство би трябвало да видите как начинът на мислене се променя, а с него и по-големия ви капацитет да овладявате мислите, чувствата и поведението си, така че действията ви да ви тласкат към целите ви.

Статията е от Дейвид Робсън, научен писател и автор на The Expectation Effect: How Your Mindset Can Transform Your Life, публикувана от Canongate (Великобритания) и Хенри Холт (САЩ). Той е @d_a_robson в Twitter.

Статията е оригинално публикувана на BBC.co.uk