Мъдри притчи от цял свят, които да ви успокоят и вдъхновят

От авторите
Социални трансформации
proverbs
Септ. 03, 2021
"Романистката Гертруда Стайн казва: "Всички обработваме по толкова много информация през деня, че в един момент губик разсъдъка си." Никога не съм обръщала достатъчно внимание на този цитати, докато не осъзнах, че същото нещо не се случва с мен.

Преди няколко дни разговарях с моя приятелка - каза ми, че не звуча като себе си; че може да чуе напрежението, което нося в себе си, и че то сякаш променя гласа ми. Споделих, че може и да е права, тъй като се притеснявах от няколко наближаващи срока. "Ce n’est pas la mer à boire," отговори ми тя. "Спокойно, никой не те кара да изпиваш морето!"
 
Ако трябва да бъда честна, не е най-мъдрото нещо, което някога ми е казвала, но нещо в тази фраза сякаш "отне" от напрежението в мен. Вярно е! Не трябва да изпия морето. Но защо се случи така, че точно тази фраза разсея мрачните ми мисли? Защо точно тези думи, подредени в това изречение, ме освободиха от болката и напрежението, както никои други до този момент не успяваха? Защо това не се случваше и във всички моменти, когато съпругът ми и приятелите ми казваха, "Не се стресирай, всичко е наред."

Казват, че да говориш втори език, те дарява с втори мироглед - втори начин на мислене, втора самоличност. Ако това е вярно, може би да чуеш даден съвет на друг език те дарява с втора интерпретация върху изказаното. Може би до такава степен сме свикнали с повтарянето на едни и същи съвети, че имаме нужда да ни се кажат по тотално различен начин, за да ги възприемем.

Има няколко фрази, цитати, афоризми, които съм чувала през живота си и които наистина са ме докосвали и впоследствие - променяли. Търпението не се изявява в способността да чакаш, а в способността да държиш добро поведение, докато чакаш - първият, който ми идва наум. Дочух непозната жена да го казва на дъщеря си на борда на един претъпкан самолет и въпреки че бях чувала "бъди търпелива" безброй пъти преди това от собствената си майка, в този момент за първи път разбрах какво наистина значи търпение. От какво се състои търпението. Сега си повтарям тази фраза винаги когато се усетя тревожна, раздразнена или нетърпелива." 
 

Авторката на текста и Основател на платформата Words of Women, Лорън Мартин, прави селекция от няколко поговорки, както ги наричаме ние в България, още афоризми, труизми, от различни езици и култури, които магически ни даряват с тази различна перспектива. Надяваме се да ги намерите за също толкова докосващи и приземяващи в моменти на напрежение и стрес, както ние. 

松懈中的你,是真正的你;你之所以感到压力,是因为你期待改变自己

Напрежението е това, което си мислите, че трябва да бъдете. Релаксацията е това, което сте.


Тази китайска поговорка "се прилага", когато намирате собственото си държание за неавтентично. Напрежението обикновено се поражда от външен фактор, от определено очакване. Щом веднъж осъзнаете какъв човек искате да сте; разберете какво е истинското ви Аз, и спрете да изисквате от себе си всичко останало, напрежението ще изчезне. Ще се успокоите веднага щом спрете да очаквате от себе си недостижими и непривични неща.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Не съществува лошо време, само неподходящи дрехи.


Шведската сентениця се използва най-често от родители, отправена към деца, които отказват да излязат навън заради лошото време. Поради обичайните валежи от дъжд и сняг за по-голямата част от годината в Швеция, децата рядко се радват на почивни дни заради лоши метеорологични условия. Шведите смятат, че това отношение спрямо децата ги изгражда като по-силни и издръжливи персонажи. Естествено, с времето тази поговорка придобива далеч по-широко значение, напомняйки ни, че ситуацията никога не е напълно лоша - всичко зависи от това как ще погледнем на нея.

La nuit porte conseil.

Нощта носи съвети.


Произходът на този афоризъм е френски - смята се за еквивалент на английското 'sleep on it', но с много по-поетично звучене. Употребата му отново изисква момент на притеснение, трудно вземане на решение.

Wo drückt der Schuh?

Къде те стяга обувката?


Немска фраза, с която учтиво питаме някого 'какъв е проблемът'. 

Lieber ein Ende mit Schrecken als ein Schrecken ohne Ende.

По-добре финал с малко ужас, отколкото ужас без финал.


Научих тази немска фраза от филм - героинята я използва, за да изрази чувствата си в опит да обясни на мъжа си защо иска развод.

Se son rose fioriranno.

Ако са рози, ще цъфнат.


Италианците, както винаги романтични и поетични, използват този израз в моменти на тревога за дадена ситуация. Значението му е: ако е писано нещо да се случи, то ще се случи. 

Anfangen ist leicht, beharren eine Kunst.

Да започнеш е лесно, да продължиш е изкуство.


Тази немска поговорка напомня, че половината път към успеха е в това да останеш мотивиран.

能ある鷹は爪を隠す

Изкусният хищник крие орижието си.


Японците използват този израз, за да изкажат нуждата от това да бъдем скромни - талантливите хора не изпитват нуждата да се самохвалят.

Petit a petit, l’oiseau fait son nid.

Малко по малко, птицата построява гнездото си.


Френското значение на този израз е близко до 'бавно, но славно'. Птицата използва колкото време е нужно, за да построи своя дом, и всяка следваща клечка я приближава до финала. Добрите неща стават бавно.