Как да превъзмогнем съмнението в преследването на мечтите си

От авторите
Социални трансформации
РБ_въпроси
Юли 28, 2021
Ричард Брансън, небезизвестният бизнесмен, филантроп и лектор, отговаря ежемесечно на въпроси, зададени лично от негови почитатели, в LinkedIn профила си. За наша радост, въпросът на месеца е еднакво интригуващ и значим за мисията на блога ни. Как да превъзмогнем съмнението в преследването на мечтите си? Ето какво гласи отговорът на Брансън:

"Това е тема, която силно ме вълнува, тъй като представлява проблем, с който всеки човек се среща на различен етап от живота си. Сузи Касем казвам, че "съмнението убива повече мечти отколкото провалът някога би могъл". За първи път чух тези думи преди няколко години и те някак "останаха" с мен, запечатаха се в съзнанието ми.

От това, което съм научил през живота си, мога да кажа, че всеки успех е изграден на основата на хиляди провали (или 'възможности да се учим' - както аз обичам да ги виждам). Когато и в главата ми да нахлуе съмнението, си припомням, че мечтите не са линейна права. Мисля си също така за всички невероятни изобретения и открития, които не биха били реалност, ако откривателите им се бяха предали на съмненията си. Сигурен съм, че всеки - от Томас Едисън до Гертруд Стайн - са изпитвали съмнение в мечтите си, но разликата е там, че не са позволили да ги надвият.

Винаги е добра идея да обсъждаме съмненията си с колеги и приятели и наистина да се вслушваме в обратната връзка, която ни дават. Ако се чувствате по-уверени след тези разговори, задайте "каквото - такова" настроението и изведете съмненията от това уравнение.

Здравословно, а и напълно нормално е и да се съмнявате. Това е начинът, по който прогресираме, вървим напред, но и държим връзка с реалността. Съмненията ви всъщност може да сочат към неприятен проблем, който действително има нужда да бъде адресиран и разискан. Ако "изискате доказателство" сами от себе си за това съмнение, то или ще го разбиете, или ще разрешите проблем. И в двата случая идеите ви само се подобряват.

В деня след като стартирахме Virgin Atlantic, управителят на банката ми дойде у дома и заплаши, че ще ни затвори. Успях да го изкарам от къщата си и събрах екипа си, за да намерим решение. Беше доста напечен момент, но не позволих на съмнението да превземе съзнанието ми и бързо решихме проблема заедно.

Ако ви се струва, че се въртите в омагьосан кръг от съмнения и неуверености и не можете да откриете изход, моят съвет е да дадете една крачка встрани - да поемете глътка чист въздух или да изпиете чаша чай. Когато и съмнението да започне да надделява при мен, намирам спорта, физическото натоварване изобщо, за много полезно. Качвам се на колелото, играя тенис или пък някакво групово занимание със семейството си. Това са и моментите, в които идват най-добрите ми идеи!

Благодаря за този смислен въпрос и наистина се надявам, че отговорът ми ще е полезен за много от вас. Не спирайте да преследвате мечтите си!"