Без грим

Даниела Митова
Лични трансформации
дани2
Фев. 24, 2022
Токчета, рокля, ранен душ, 10 минути за грим и прическа, кафе за из път и в 9:00 часа в офиса. Така изглеждаше животът ми преди март 2020 година. Може би и животът на много от вас.

Мисля, че няма жена, която да не обича да се чувства красива, а това усещане (за добро или лошо) често зависи от начина, по който сме облечени, дали сме се гримирали, дали косата ни не стърчи смешно и неподредено. За критериите за красота в обществото ни можем да си говорим дълго и безнадеждно, но по-скоро ми се иска да обърна внимание на това, което аз спечелих и загубих що се отнася до женствеността ми през последните две години. Работата от вкъщи има своите безброй предимства, едното, от които е, че няма нужда да се гримирам и обличам официално, за да се преместя от спалнята в хола (да, знам, експертите препоръчват да се оправяме като за работа, за да не губим границата между дом и работно пространство, но аз поне не се самозалъгвам, че спазвам тези препоръки стриктно). Стигнах до прозрението каква цена има удобството миналата есен, когато прекарах вируса и се наложи да си остана две седмици вкъщи, нещо, което не ми се беше случвало дори и при най-затегнатите мерки. Около 10-ия ден въргаляне по пижама в потресаващ вид, се погледнах в огледалото (добре, че не може да разказва) и си казах, че трябва да се грижа повече за начина, по който изглеждам и да отделям внимание на външния си вид, не защото има кой знае кой да ме види, а защото самочувствието ми като жена е подкопано. От тогава се старая доста повече за представителността си, дори и да съм цял ден вкъщи и единствения ми ангажимент да е да изляза с кучето в парка.

С цялата тази тирада не искам да кажа, че жените, които не се гримират или обличат по специален начин не са женствени, напротив. Това, което със сигурност спечелих от новия ми начин на живот и работа, е много по-голямо приемане на мен самата във всякакъв вид, търсене на по-голяма автентичност и естественост във визията ми, стремеж към комфорт, съчетаван понякога с по-голяма или по-малка доза елегантност. Признак за това, че не държа да съм „направена“ е, че мога да пусна камерата си, независимо, че съм по спортен екип и с вързана коса на топка. За съжаление обаче има доста дами в обкръжението ми, които не биха се показали за нищо на света пред други хора, ако не са добре гримирани и облечени.

Макар и да звучи, че отричам „направените“ визии, истината е, че за мен 5 минути са напълно достатъчни, за да постигна баланс между „изглеждам все едно ще ходя на дискотека“ и „не изглеждам все едно съм тичала в парка до сега“. Тези 5 минути са дозата ми женственост за деня, които ме карат да се усмихна, когато се погледна в огледалото след това (а аз много обичам да се оглеждам). Винаги, когато се чувствам женствена и красива, стъпвам по-леко, усмихвам се по улиците, небето е по-синьо, а слънцето грее по-ярко. Странни неща се случват, но в крайна сметка не е ли важно да се чувстваме добре в кожата си? А тази кожа всеки я носи и усеща по различен начин. Намерете вашите 5 минути, едното нещо, което ви кара да се чувствате добре в кожата си и си го позволявайте ежедневно. В думата женственост се крие думата жена и тя ни прави уникални, колкото и нюанса да има.

даниела
Даниела Митова
Даниела Митова има повече от 10 години опит в управлението на хора. Започва да работи веднага след училище в голяма международна компания и това поставя началото на кариерния ѝ път. В момента работи за HPE като Оперативен мениджър и управлява екип от над 100 човека. Участва в различни менторски програми, особено такива, насочени към развитието на жените. В момента е ментор по програмата  "Incredible Us - Успешни заедно" - колаборация на HPE и СЖББ. Вдъхновява се от това да помага на хората да намерят истинския си потенциал и за себе си казва, че рядко се изморява да се бори за добрите и правилни каузи. Обожава кучето си, да пътешества, да танцува и да покорява върхове.